slika
naslovna o_skoli j_racic djelatnici dogadanja razno

kontakt

DOGAĐANJA 2013./2014.
   

PREDAVANJE "OD IZVORA DO UŠĆA"

   

       U četvrtak, 29. svibnja u 3.a razredu predavanje o biljnom i životinjskom svijetu „Od izvora do ušća“  (s posebnim naglaskom na rakovima) održala je  dr.sc. Ivana Maguire, inače profesorica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta te majka naše učenice.

       Bilo je izuzetno zanimljivo, donijela je opremu za lov rakova, mnoštvo sićušnih biljaka i životinja, naravno, i rakove, kao  i puno zanimljivih informacija.

   
slika
   

       Naučili smo da nije dobro kupovati kornjače iz uvoza, držati ih godinama kao kućne ljubimce, a zatim ih pustiti  u prirodu. One narušavaju prirodni sklad, vrlo su otporne, brzo se razmnožavaju i uništavaju naše domaće kornjače.

   
slika slika
   
BILJNI I ŽIVOTINJSKI SVIJET OD IZVORA DO UŠĆA
   

       Mama naše prijateljice Hannah je biolog. Ona proučava životinje, zapravo rakove.

       Odlazi do rijeke ili potoka, a kada pronađe rakove, s nožice otkida oklop, stavlja u posudu i kasnije u laboratoriju otkriva o kojoj vrsti raka je riječ. Raku to ne smeta jer mu se stvori nova ljuštura. Ona uvijek na svaku posudicu piše kada točno i gdje je uzela uzorak.

       Pogledali smo prezentaciju „Od izvora do ušća“. Prepoznavali smo biljke i životinje i otkrivali u kojem dijelu toka rijeke se nalaze. Zatim smo pod mikroskopom gledali vrlo sitne biljke i životinje, a pod lupom one malo krupnije, koje se mogu vidjeti i prostim okom. Još smo sa strane mogli pogledati i vodenu leću, biljku koja izgleda kao lopoč, ali je puno puno manja i nema cvjetove.

       A onda smo još promatrali prave rakove. Bilo je odlično!

 
Valentina Đuka
   
SLIKA
   

       Taj je četvrtak bio vrlo neobičan za mene. U boravak je došla moja mama koja radi kao biolog na fakultetu. Predavala nam je o biljnom i životinjskom svijetu u vodama tekućicama i stajaćicama.

       Čudno sam se osjećala. Bila sam uplašena – što ako mama pogriješi? Cijelo vrijeme me držala trema. Dok je mama predavala, držala sam joj fige za sreću. Donijela je mikroskop i lupu pa smo gledali sitne životinjice. Svima se to svidjelo, a mene i mamu posebno razveselilo. Pozorno smo svi slušali.

       Shvatila sam da je baš super što je moja mama biolog. Pametna je, a i to je super!

       Iako je zapravo često nema, puno radi i dosta putuje – moja mama ima zabavan posao!

   
 
Hannah Maguire
   
SLIKA
   
SLIKA
   
SLIKA