slika
naslovna o_skoli j_racic djelatnici dogadanja razno

kontakt

2013./2014. BUDI DOBAR KAO SUNCE
   

BUDI DOBAR KAO SUNCE

   
slika
   

       Učenici trećeg a razreda uključili su se u pedagoško- humanitarni projekt Budi dobar kao sunce.

       Prikupili su igračke, knjige, slikovnice, pa čak i školske torbe koje im više nisu potrebne te posjetili Hrvatski školski muzej, koji će u sklopu navedene akcije sve te darove proslijediti ustanovama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

       U muzeju je trenutno postavljena i izložba  Kao Hlapić i Gita – Siročad u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.

       Kako smo mi ove školske godine za lektiru čitali Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a zatim i gledali istoimeni film u kinu i predstavu u kazalištu, ovaj nam je posjet muzeju krasan završetak obilježavanja stogodišnjice objavljivanja tog romana slavne spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

   
 
Učiteljice Majda i Katarina
   
slika slika
   

Posjet HŠM-u

       Danas smo posjetili Hrvatski školski muzej. Dovezli smo se tramvajem.

       Svatko od nas je nešto nosio (igračku, slikovnicu, torbu, knjigu…). Putem smo vidjeli Učiteljski fakultet, Tehnički muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatsko narodno kazalište i druge znamenitosti.

       U muzeju smo vidjeli radnu sobu Mate Lovraka, „Parišku sobu“, repliku učionice s kraja 19.stoljeća, stare knjige, časopise, učeničke radove.

       Bilo mi je jako lijepo. Da znate, svatko se može uključiti u akciju Budi dobar kao sunce do kraja školske godine 2013./2014.!

 
Valentina  Đuka, 3.a
   
slika
   

Posjet HŠM-u

       U četvrtak 6.3. moji prijatelji iz razreda i ja posjetili smo Hrvatski školski muzej. Prekrasan je iznutra i izvana.

       Slušali smo kako je prije bilo u školama. Sada su škole mnogo modernije. Učiteljice se krajem 19.stoljeća nisu smjele udavati. Kad bi se udale, razriješili bi ih njihove dužnosti. Učenici su pisali malom kredom na pločicu. U jednoj smo sobi vidjeli i pločice i bilježnice u koje su pisali. Matematika tada nije bila obavezan predmet. Vidjeli smo i preparirane životinje, zatim nekoliko spravica za fiziku. Izložena je i Hlapićeva i Gitina odjeća iz filma. Gospođa koja nas je vodila kroz muzej pričala je kako su učiteljice prikupljale novac za siromahe. Vidjeli smo i umanjenu gombaonicu – to vam je dvorana za tjelovježbu. Vidjeli smo i pečate i likovne radove. Posebno su mi se svidjeli oni izrađeni od drva. Zatim smo išli u Parišku sobu. U njoj su izloženi radovi hrvatskih učenika koji su davno pobijedili na izložbi u Parizu. Mogli smo i pogledati radnu sobu slavnog učitelja i pisca Mate Lovraka.

       Svima nam se svidjelo!

 
Ana Smoljo, 3.a
   
slika
   
slika
   
slika
   
slika
   
slika