slika
naslovna o_skoli j_racic djelatnici dogadanja razno

kontakt

   

JOSIP RAČIĆ

 
       Poznati hrvatski slikar i nesumnjivo jedan od najjačih talenata našeg modernog slikarstva, rodio se u selu Horvati kraj Zagreba (današnja Knežija) 1885. godine. Živio je teško i u trajnom siromaštvu, no stvorio je nekoliko izvanrednih slika i portreta. Slikarski duh Josipa Račića je crn, kao što je crn pejzaž u kojem se rodio i kao što su crne društvene prilike u kojima je živio. Njegov prvi crtački materijal bio je ugljen, ostatak vatri bijednih savskih cigana. Njegova prva podloga za crtanje bila je vapnom obijeljeni zid staje seoskih siromaha.
slika
Josip Račić - autoportret
     
slika
       Od djetinjstva nošen slikarskim talentom (postoje njegove dječačke crtarije) zaputio se 1904. s ušteđevinom najprije u Beč, a zatim u München u privatnu crtačku školu. Ugljen, crtački materijal kojim se radilo u toj školi, odgovarao je ne samo njegovoj ruci litografa, nego i njegovom duhu, u biti dubokom, tamnom.

       Njegov mladi život naglo je prekinut 1908. godine u Parizu u jednoj hotelskoj sobi. Do danas se ne zna je li izvršio samoubojstvo ili ga je netko ubio.
Pont des arts (ulje)
     
slika slika slika
Dama u bijelom (ulje) Mati i dijete (ulje) Cvijeće u vazi (ulje)
     
slika slika slika
Jedrenjak (akvarel) Pred ogledalom (ulje) Portret djevojke (crtež)